Monday, 8 December 2014

TIPS 2- JENIS-JENIS STATUS TANAH


TANAH STATUS FREEHOLD

Tanah di Malaysia ada banyak jenis. Ada yang freehold,leasehold dan Malay Reserve Land. Itu adalah status yang terdapat pada hakmilik tanah.

Tanah freehold biasanya adalah tanah yang bebas dari sekatan kepentingan. Ini bermakna korang bebas untuk berbuat apa saja ke atas tanah tersebut dalam konteks pindahmilik, pajak, dan apa sahaja dan ke atas siapa sahaja. Tetapi jika pindahmilik adalah ke atas warganegara asing, biasanya kena dapatkan kelulusan dari pihak pejabat tanah yang berkaitan. Rules ni adalah dibawah bidangkuasa Menteri Besar Negeri yang berkenaan.

Tapi kan kebanyakan orang suka dengan tanah/property freehold..sebab apa..ha..nak jual dan beli senanglah...tak payah minta kelulusan dari pejabat tanah macam tanah leasehold. Di kebanyakan tempat especially di Lembah Klang tanah freehold menjadi favourite dan off course lah harganya pun MAHAL..tu sebab kalau nak beli tanah/property yang berstatus freehold, korang kena jaga-jaga lah dengan dia punya harga..mampu ke tak mampu kan..

Cer tengok korang punya geran rumah/tanah ada tulis apa...freehold ke leasehold?

No comments:

Post a comment