Wednesday, 7 September 2016

Tak perlu telan ubat, pakai stokin je

Huh! Biar betul cuma pakai stokin je dah tak payah makan ubat.

Stokin apa yang best sangat tu....

Ha! Inilah stokin paling rare di abad millennium ini - Stokin Vken





  • KEBERKESANAN sangat penting dalam penjagaan kesihatan. Langkah pertama untuk mencapainya adalah melalui peredaran darah yang lancar. Pepatah lama mengatakan “KAKI UZUR SEBELUM TUANNYA” kerana kaki telah menjadi tempat buangan hablur. Untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mencegah dan merawat penyakit ini (membuang bahan toksin berlebihan dari kaki dan badan kita) dengan memakai stokin Vken

Jadi, apa yang Stokin Ajaib Vken dapat lakukan terhadap anda?





Apakah kandungan dalam produk Vken yang membuatkan ia boleh mencegah dan merawat penyakit?


















Banyak betul keistimewaan produk Vken ni kan. Vken terdiri daripada 11 jenis produk iaitu:-

  1.  Ultimate Energy Sock (Stokin).
  2.  Ultimate Energy wrislet (Sarung di lengan)
  3.  Ultimate Energy Knee Pad (sarung di lutut atau di tempat lain)
  4. Ultimate Energy Vest (Baju dalam)
  5. V-Multiple (Sarung di kedua-dua  lengan atau kedua-dua betis)
  6.  V-Private (Seluar dalam wanita)
  7.  V-Pilot Boxer (Seluar dalam untuk lelaki dan wanita , saiz lebih besar daripada V-Private)
  8. Reborn Cream (Cream yang sapu di 7 bahagian badan untuk awet muda dan kecantikan)
  9. Siri Spirulina Gaba-Drink (Untuk di kemam – Pemakanan Tambahan untuk kesihatan)
  10. Ultimate Energy Cap (Pakai di kepala)
  11. Ultimate Energy V-Spine (Pakai di pinggang)

Apa penyakit yang boleh dibantu dengan pemakaian Produk Vken secara konsisten?




Bagi anda yang baru hendak mencuba produk-produk ini, amat disyorkan sekali untuk mencuba Stokin Ajaib Vken yang merupakan Killer Product. Anda boleh buat pesanan di FB Page Cara Kurangkan Darah Tinggi



Wednesday, 25 November 2015

Semangat Yang Hilang..




Dah lama aku tak menjenguk blog aku ni...berabuk dah...last entri bulan Ogos...aduss..
Tak tau kenapa semangat ber blog tu tetiba je menghilang dalam diri. Semangat yang membuak2 tu seakan hilang ditelan kedinginan malam tanpa ku tahu apa puncanya...che wah..

Aku pun blur sebenarnya apa yang terjadi pada diri ku...mungkin anak aku nak exam UPSR maka aku pun turut sama terkena sindrom exam kot...hurmmm...tak pasti apa yang berlaku pada diriku..

Novel cinta aku juga entah ke mana...lagi lama tak nampak bayang..sharing pasal property dan law2 yang berkaitan juga masih dalam draf separuh jalan...entah lah...

Namun ku berharap sindrom malas ku ini akan segera sembuh...kihkihkih...kalau tak camne lah aku nak up kan entri dalam blog setahun jagung aku ni kan...

Aku berdoa semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah s.w.t. Amin..

Image result for muka confuse





Wednesday, 26 August 2015

Cara untuk anda claim MRTA bila anda jual atau refinance rumah

Bagi anda yang membeli rumah pasti anda pernah diberitahu berkenaan MRTA oleh pegawai bank yang berkenaan bukan? Kebanyakan bank mewajibkan peminjam untuk pembiayaan perumahan untuk mencarum premium yang dipanggil MRTA (Mortgage Reduce Term Assurance)

Aku tak nak cerita banyak pasal maksud MRTA ni anda boleh google sendiri ye. Apa yang aku nak bagitahu ialah adakah anda tahu yang apabila anda menjual/refinance rumah anda maka anda boleh untuk membuat tuntutan/claim MRTA tersebut?

Aku dapati sebenarnya tidak ramai yang tahu tentang perkara ini especially untuk yang sudah menjual rumah dan dikira sudah melunaskan baki pinjaman dengan bank.

Apa yang aku nak beritahu di sini berdasarkan pengalaman aku sendiri untuk claim MRTA dengan bank apabila aku menjual rumah. Diingatkan di sini prosedur untuk claim adalah berbeza bagi setiap bank. 

Kes 1- Public Bank Berhad (PBB)

Sebaik sahaja aku diberitahu bank pembeli sudah release baki hutang rumah kepada PBB, aku pun terus menelefon pegawai bank yang menguruskan bahagian pelepasan gadaian di PBB dan bertanyakan tentang MRTA. Menurut pegawai PBB tersebut pihak insurans akan terus direct menghantar surat ke alamat aku menurut Letter Offer yang aku pernah sign dahulu. Dekat sebulan juga baru aku terima surat dari insurans tersebut. Aku tak ingat apa nama insurans yang buat untuk MRTA aku ni...huhu...ada 2 surat sebab aku ambik MRTA ni atas nama aku and husband...kalau tak salah total MRTA untuk kitaorang ni dalam RM4,300. 

Menurut surat tersebut kitaorg boleh untuk meneruskan MRTA tersebut atau claim balik. So, kitaorang pun buat keputusan untuk claim balik memandangkan kitaorang dah tak de interest kat rumah tu kan. Senang je....isi je borang yang dihantar tu lepas tu fax. Tapi aku ni jenis advance sikit. dan tak suka tunggu lama-lama so aku hantar by hand je surat tu. Selang 2 minggu lepas tu pihak insurance call kata cek dah ready dan boleh collect...hahaha...happynya lah dapat duit kan...

Masa tu tahun 2012 pihak insurance memang sediakan cek...tau tak berapa jumlah cek yang kitaorg terima? Dekat 3k lebih tau...sebab cek tu buat atas dua nama terpaksa lah bukak akaun bersama untuk clearkan cek tu...

Kes 2 - Ambank (M) Berhad

Ini claim aku yang terbaru. Sama macam kes 1 aku contact pegawai yang berkenaan tapi yang Ambank ni lain sikit. Dia suruh aku contact sendiri pihak insurans tu...pihak Ambank juga, nama dia Ammet Life kalau tak salah. Bila contact customer service tu aku disuruh untuk download form dari website diaorang dan hantar ke office diorang sekali dengan dokumen-dokumen tertentu. Disebabkan MRTA kali ni pakai nama husband so aku sediakan dokumen yang patut siap-siap then husband sendiri yang pergi hantar ke Ammet Life ni di Jalan Lumut tak salah dekat dengan Vistana Hotel, KL.

Selang 3 minggu Ammet Life release direct ke akaun Maybank husband....berapa yang aku dapat kali ni...hurmm....tak sebanyak yang mula-mula tu....jadilah kan...rezeki tu...sapa nak bagi duit kan..

Okey panjang lebar pulak aku cerita kali ni. Faham ke tak ntah. Yang pasti anda tanya pegawai yang menguruskan bahagian pelepasan gadaian bank anda tu. Tanya diaorang, macam mana saya nak claim MRTA saya ni ye...

Good luck ye...

MLTA rumah jimat dan pendekkan tempoh pinjaman AIA Public Takaful
Sumber google

Tuesday, 25 August 2015

Bab 1 - Andai Ku Tahu

Bab 1


Deringan lagu Without You nyanyian Aman AF yang menjadi ringtone handphonenya menangkap di telinganya menandakan ada wassap baru masuk. Dicapainya handphone yang terletak di sebelah file-file biru muda di atas meja kerjanya.

“Alamak! Lupalah! Bell menjerit kecil.

“Aduh! Macam mana lah aku boleh lupa aku dah janji dengan Rizal nak jumpa kat McDonald Kepong ni. Bell mengomel di dalam hatinya sambil tangannya ligat mengemas sekadar yang mampu file-file dan kertas yang berselerak di atas meja.

Pantas dicapainya kunci kereta dan handbag lalu bergegas keluar dari bilik besarnya. Hampir-hampir Bell terlanggar Kak Rose, setiausahanya yang baru sahaja hendak melangkah ke biliknya untuk menghantar file-file loan untuk divet oleh Bell.

“Cik Bell! Sorry sangat…saya tak nampak Cik Bell.” dengan muka bersalah Kak Rose bersuara.

“Eh! Takper Kak Rose…saya yang nak cepat ni…ha nanti tolong off kan aircond dalam bilik saya ye..” arah Bell pada Kak Rose tanpa memandang muka setiausahanya yang tercengang melihatkan telatahnya.

Sambil menggeleng-gelengkan kepalanya, Kak Rose tersenyum dan membalas arahan bossnya yang baik hati itu.

“Okey Cik Bell nanti akak off kan aircond. Cik Bell dah tak masuk ke lepas ni” Tanya kak Ros.

“Err..tak tau lagi lah kak…kalau meeting ni lambat habis…saya tak masuk…balik rumah terus” terang Bell sambil cepat-cepat menyarung sepatu wedgesnya yang terletak di rak kasut.

Macam roket Bell meluru keluar dari pejabatnya dan menuruni tangga lantas terus menuju ke keretanya yang terletak betul-betul di hadapan kedai dobi AquaNano. Pantas Bell memicit butang kawalan keretanya dan meluru masuk.

Dihidupkan kereta Hyundai Tucsonnya yang baru 3 bulan dibelinya. Kereta yang melambangkan jerit perihnya dalam mengharungi dunia guaman. Sengaja dibelinya kereta idamannya itu menggantikan Suzuki Swift yang dah bertahun berbakti kepadanya sebagai penghargaan untuk
diri sendiri.

Sambil menghidupkan enjin keretanya, Bell menekan handphonenya mencari nombor telefon Rizal. Lantas ditekannya butang handphone bila tertera nama Rizal.

Kedengaran lagu Senggol-senggolan nyanyian Mas Idayu menerjah telinga Bell. Wah-wah! Kemain lagi mamat sorang ni..Bell tersengih-sengih membayangkan Rizal yang gemarkan lagu-lagu dangdut. Huh! Ni mesti pergi karaoke pun nyanyi lagu dangdut. Teka Bell di dalam hati. Rasa lucu pula bila membayangkan raut wajah Rizal yang kelihatan daring tapi rupanya peminat dangdut. Bell tersenyum lagi sendirian.

“Hello! Bell kau kat mana? Garang bunyi suara Rizal disebelah sana.

“Wei! Aku sibuk draf agreement joint venture Dato’ Murad lah sampai lupa aku ada janji dengan kau. “ balas Bell cuba membela diri.

“Ala…kau tu berangan je lebih…” Rizal sengaja serkap jarang.

“Betul.Dah-dah…jangan nak membebel pulak…nanti aku potong komisyen kau baru tau…” gertak Bell pula.

“Ye lah..ye lah…nasib baik client tu bagitahu dia lambat sikit sampai dalam setengah jam lagi..kalau tak aku bagi file ni kat mamat sorang lagi tu..”ugut Rizal sengaja menakutkan Bell.

“Eleh! Nak gertak orang konon…kau kan tak sebulu dengan mamat tu. Kau juga cakap dia buat kerja slow sampai kau pulak kena marah dengan client. Ha!Nanti-nanti kau cari aku juga.” Pantas Bell mengingatkan Rizal.

“Ye lah Cik Lawyer. Awak lah menang. Ha…cepat datang aku tunggu kau ni kat tempat biasa.” Balas Rizal malas hendak bertekak dengan Bell. Kalau pasal bertingkah,memang tiada siapa boleh lawan Bell. Dia sahaja yang menang. Rizal sedia maklum perangai Bell yang dikenalinya semenjak kecil.

Ye  lah siapa tak kenal bekas pemidato sekolah, johan syarahan dan sebagainya di daerah Pekan ini kalau bukan si Eiyra Nabilla atau nama panggilan Bell.

Bell melirik jam di dashboard keretanya. Lagi 15 minit sampailah aku..getus Bell di dalam hati. Dia yang sudah tau selok belok jalan di situ cepat-cepat menekan pedal minyak agar segera sampai ke destinasi.

Sementara itu, Rizal yang menunggu di dalam kedai KFC yang terletak di Bandar Kepong asyik-asyik melirik jam di tangannya. Bell memang selalu begitu. Agak kalut bila ada temujanji yang diatur dengan pembeli-pembeli rumah yang direkemenkan kepada Bell. Namun Rizal selesa bekerja dengan Bell. Dia memang tak pernah menghampakan kerana dia memberikan komitmen sepenuhnya terhadap file-file di bawah jagaannya.

Bell juga seorang yang amat jujur dan berterus-terang dalam menjalankan tugas-tugasnya. Jika dirasakan hartanah yang bakal dibeli oleh potential client itu bermasalah seperti mungkin Pemaju sudah bankrap, maka Bell akan mengutarakan pandangannya. Itu yang amat disukai oleh Rizal. Bukan seperti lawyer lain yang hanya tahu mengira kos guaman tanpa mempedulikan samada hartanah tersebut boleh dipindahmilik atau tidak.

Sudah ramai client yang dimajukan kepada firma guaman Nabila & Roslina milik bersama Bell dan kawan baiknya. Rasanya hampir ke semua client nya diatur ke firma tersebut. Dan setakat ini dia mendapat maklum balas yang positif dari client-clientnya.

Client-client tersebut pula memanjangkan sikap professional firma Bell kepada saudara-mara dan sahabat handai. Dan Rizal juga turut mendapat tempiasnya apabila client-client ini memerlukan khidmatnya untuk menjual dan membeli rumah.

Dari jauh Rizal sudah nampak Tucson milik Bell melewati pintu masuk ke KFC. Amat bergaya sekali Bell dengan kereta Tucsonnya. Memang dia layak memakai kereta tersebut setelah berbagai onak dan duri ditempuhnya untuk membangunkan firma guamannya sendiri.

Bell cepat-cepat memanjangkan langkahnya setelah meletakkan keretanya ditempat yang disediakan. Nanti membebel pulak mamat sorang ni. Getus Bell di dalam hatinya.

Bell terus menuju ke tempat melepak Rizal di dalam KFC tersebut. Tempat yang disukai Rizal setiap kali mengatur janji temu dengan klien-klien yang berpotensi. Dari jauh sudah nampak kelibat Rizal yang kelihatan bercakap dengan seseorang. Hurm…mungkin itu klien yang dimaksudkan; kata hati Bell.

Assalamualaikum”tegur Bell dengan berhemah..maklumlah bakal klien kan.

Waalaikummussalam..sahut bakal klient yang dimaksudkan sambil mengangkat muka memandang Bell.

Hati Bell terus berdegup kencang sebaik melihat wajah klien tersebut. Ya!Allah…rindu yang bertahun disimpannya untuk seseorang seakan melebur hari ini apabila wajah yang sekian lama dirindui betul-betul ada dihadapannya sekarang. Mata Bell seakan tak berkedip, nafasnya seakan terhenti dan seolah-oleh semua dikelilingnya turut terhenti.

Keadaan hening seketika dan menyedari wajah Bell yang seakan kemerahan, Rizal segera menyelamatkan keadaan yang dia sendiri pun tidak tahu punca.

Oh Ya! Encik Zaim, inilah lawyer yang saya maksudkan hari tu…perlahan-lahan Rizal menyusun kata.

Okey…siapa nama you ? Tanya Zaim kepada Bell.

Serta merta Bell tersentak. Oh si dia sudah melupakan dirinya, malah namanya pun sudah tidak diingati.

Cuba bersikap professional dan tidak mahu terikut-ikut dengan perasaan, Bell menjawab pertanyaan Zaim..”Nama saya Nabilla tapi encik boleh panggil saya Bell sahaja. Ini kad saya.” Kata Bell seraya menghulurkan sekeping business cardnya yang tidak pernah bertukar design sejak dari tiga tahun lepas.

Zaim mengambil kad dari Bell lalu dia juga turut menghulurkan sekeping kad miliknya.

“Okey boleh kita teruskan ye “ Rizal memotong cakap mereka berdua.

“Cik Bell, En Zaim ni dah bayar 3% dari harga jualan rumah iaitu 1 juta, jadinya dalam Offer to Purchase ni saya dah nyatakan RM30,000.00 sebagai earnest deposit dan baki lagi 7% iaitu RM70,000.00 lagi akan dibayar semasa signing Sale and Purchase Agreement” panjang lebar Rizal menerangkan kepada kedua belah pihak.

Rumah ni dah keluar geran atas nama Vendor ker” Tanya Bell kepada Rizal.

Ya sudah cik Bella dan tiada sekatan kepentingan yang terdapat dalam geran ni Cuma rumah ni masih ada hutang dengan Cimb Bank Berhad” kata Rizal.

Zaim hanya mendengar tiap-tiap patah perkataan yang keluar dari mulut Rizal dan Bella. Dia yang baru pertama kali membeli rumah hanya mendiamkan diri dan menelinga kerana padanya baik serahkan pada yang pakar kalau kita tidak ada kemahiran dalam bidang yang dimaksudkan.

En Zaim ada apa-apa pertanyaan nak tanya pada lawyer kita” Tanya Rizal kepada Zaim.

Sebelum sempat Zaim menjawab, Rizal menyampuk “En Zaim okey ker dengan lawyer yang saya perkenalkan ni?

Zaim tersenyum memandang Rizal.”Saya okey Rizal, janji lawyer awak ni boleh bantu saya percepatkan proses untuk dapat kunci rumah idaman saya tu” ujarnya sambil menjeling terhadap Bell.

Bell yang masih dalam kebingungan dengan kerenah Zaim hanya menjawab “ Jangan risau En Zaim, pengalaman saya selama 12 tahun insyaAllah akan membantu En Zaim mempercepatkan proses tersebut.

Kalau boleh Bell ingin cepat-cepat sudahkan pertemuan hari ini. Dia sudah tidak sanggup lagi menjerut perasaan bila melihat Zaim seakan buat endah tidak endah. Seakan berpura-pura tidak mengenali diri dan namanya. Bagaikan sudah dibuang dirinya ke lautan sepi. Bagaikan tunggul kayu dibuatnya.

Padahal dia sepatutnya gembira dengan pertemuan ini kerana wajah yang sekian lama dirindui sudah didepan mata. Wajah yang mengganggu malam sepinya sudah memunculkan diri. Dan dia sepatutnya sudah lega bila melihat wajah kesayangan. Namun itu tidak berlaku tika ini.


Zaim sudah tidak seperti dulu walaupun wajah lembut itu amat menikam kalbu Bell, amat menggetar perasaan Bell suatu masa dahulu. Dan wajah ini yang banyak berjanji bagai semasa mereka sedang khusyuk bercinta semasa zaman sekolah.

Monday, 10 August 2015

Kebenaran Memindah milik dan Menggadai

Seringkali apabila anda berurusan dengan pihak peguam hartanah berkenaan dengan hartanah yang anda beli atau jual, anda akan menemui perkataan kebenaran pindah milik atau menggadai khasnya untuk hartanah yang mempunyai Pajakan 99 tahun. Hartanah ini dipanggil LEASEHOLD

Tahukah anda jika anda menjual atau membeli hartanah khasnya dari tangan orang lain(sub-sale/secondary sale) yang mempunyai sekatan kepentingan iaitu perlu mendapatkan kebenaran memindah milik atau menggadai, maka baki harga belian hartanah akan dikira dari tarikh kebenaran tersebut sampai di tangan peguam pihak penjual.

Seringkali terjadi, pihak penjual atau pembeli tersalah faham yang 90 hari masa untuk menjelaskan baki harga belian hartanah tersebut bermula dari tarikh Perjanjian Jual Beli disetemkan. Ini salah ye. 90 hari dari tarikh Perjanjian Jual Beli hanya terpakai untuk hartanah yang mempunyai pegangan selama-lamanya atau juga dipanggil FREEHOLD.

Contoh geran yang mempunyai sekatan kepentingan ialah :-

Hakmilik di atas menunjukkan yang ia mempunyai pajakan selama 99 tahun dan berakhir pada 8 Februari 2100. Ini bermakna pajakan ini masih berbaki 85 tahun. Dibahagian Sekatan-sekatan kepentingan menyatakan dengan jelas :-

"Tanah yang diberi milik ini tidak boleh dipindahmilik, dipajak atau digadai melainkan dengan kebenaran Pihak Berkuasa Negeri"

Maka jika tarikh Perjanjian Jual Beli anda ialah 10/8/2015, tempoh 90 hari untuk Pembeli menjelaskan baki harga belian bukanlah pada 9/11/2015 tetapi selepas Peguam penjual menerima surat kebenaran memindahmilh atau menggadai dari pejabat tanah berkenaan yang mungkin akan membuatkan tarikh akhir untuk 90 hari tersebut ialah 9/12/2015 atau selepas itu. 

Sebab itu ada hartanah yang mengambil masa 4-6 bulan untuk pembeli mendapat kunci rumah dan Penjual mendapat baki harga jual rumah disebabkan ada sekatan kepentingan ini. Jadi jangan anda menuduh peguam anda tidur atau tidak membuat kerja ye. Semua ini bergantung kepada dokumen-dokumen yang diperlukan semasa membuat permohonan ini dan juga pejabat tanah yang meluluskan permohonan kebenaran ini dan juga 

Prosedur-prosedur untuk memohon kebenaran pindahmilik atau menggadai akan diceritakan di entry seterusnya. 




Sunday, 9 August 2015

Wajib buat carian tanah untuk tahu pemilikan hartanah yang dibeli

Nama-nama dalam kajian kes ini adalah rekaan semata-mata.

Tuntutan 1: Kewajipan Berjaga-Jaga

Pada tahun 1996, Andrew (Pembeli) membeli sebidang tanah di Selangor daripada Gilbert (Penjual) dengan harga RM300,00.00. Gilbert memperkenalkan Andrew kepada Rick & Co; dan Andrew melantik Rick & Co unuk menyediakan Perjanjian jual Beli (PJB) @ SNP.
Beberapa tahun kemudian kerajaan negeri mengambil tanah tersebut bagi tujuan pembangunan. Pada ketika inilah Andrew mendapati bahawa dia bukanlah pemilik keseluruhan tanah tersebut, sebaliknya hanya memiliki separuh daripada bahagian tanah yang tidak dibahagikan itu. Andrew mengemukakan saman terhadap kedua-dua Gilbert dan Rick & Co.

Tuntutan Dan Keputusan Mahkamah?

Saman yang dikemukakan Andrew adalah untuk mendapatkan kembali semua wang yang telah dibayar untuk pembelian tanah itu. Andrew berhujah bahawa PJB yang ditandatangani bersama-sama Gilbert adalah tidak sah menurut S22 Akta Kontrak 1950 (''Akta tersebut''). Hujahnya lagi, selaras dengan S66 Akta tersebut, keseluruhan harga belian harus dibayar balik kepadanya. Dengan kata lain, Andrew mahu PJB itu diistiharkan batal dan tidak sah kerana kerajaan negeri hanya memberi pampasan sebanyak RM215,000.00 bagi separuh daripada tanah yang tidak dibahagikan itu.
Andrew mendakwa Rick & Co telah gagal untuk menasihatinya mengenai status tanah itu dan hakikat bahawa dia hanya pemilik separuh daripada bahagian tanah yang tidak dibahagikan; dia juga mendakwa firma tidak melakukan carian tanah yang sewajarnya sehingga gagal untuk melindungi kepentingannya.

Ironiknya, Rick & Co juga telah bertindak bagi pihak Gilbert semasa dia membeli tanah tersebut dari pemilik sebelum ini.
Mahkamah memutuskan bahawa tuntutan restitusi oleh Andrew tidak dapat dipertahankan kerana tidak ada kegagalan balasan secara mutlak. Andrew adalah pemilik berdaftar sebahagian tanah itu, walaupun tanah itu adalah tanah yang tidak dibahagikan, dan dia telah menerima pampasan daripada kerajaan negeri bagi bahagian tanah yang dimilikinya. Walau bagaimanapun, Gilbert telah diarahkan oleh mahkamah untuk membayar balik separuh daripada keseluruhan harga belian tanah itu kepada Andrew kerana Andrew berjaya membuktikan kepada Mahkamah bahawa dia telah membeli keseluruhan tanah itu tetapi hanya memiliki separuh daripada tanah tersebut. Mahkamah turut memerintahkan Rick & Co untuk menanggung rugi Gilbert setakat mana Gilbert harus membayar Andrew.

Terungkai Cerita
Semasa keterangan di mahkamah, didapati Rick & Co telah bergantung kepada hanya satu carian tanah sahaja, iaitu carian yang dilakukan oleh mereka semasa bertindak bagi pihak Gilbert beberapa tahun yang lalu semasa dia membeli tanah itu. Beberapa tahun kemudian semasa Gilbert menjual tanah kepada Andrew, Rick & Co bertindak pula bagi pihak Andrew sebagai pembeli, dan mereka TIDAK menjalankan carian tanah yang baru.

Kesimpulan : Sebelum memutuskan untuk membeli sebarang hartanah, buatlah carian persendirian hartanah di pejabat tanah yang berkenaan!

Sumber : The Jurisk! Majlis Peguam




Thursday, 6 August 2015

Teaser E-Novel - Andai Ku Tahu



Bell cuba menahan debar di hati. Sungguh..dia terpana seketika. Adakah benar yang dilihat duduk di sofa di satu sudut ruang pameran adalah Ammar yang dirindui selama ini. Dia cuba amati sesusuk tubuh yang kelihatan biasa di matanya. Manalah tau pelanduk dua serupa kan.

Dengan susuk tubuh yang tegap, sama seperti 5 tahun dulu maklumlah Ammar adalah pemain ragbi yang mewakili kolej tempat mereka belajar dulu. Bell beralih pula mengamati raut wajah yang dirindui siang dan malam. Seraut wajah yang tenang dan sejuk mata memandang. Hingga bergetar hati dan perasaan perempuannya. Yang membuatkan tidurnya tidak lena, yang membuatkan makannya bagai tak tertelan dan sungguh dia bagai hanyut di lautan rindu tak bertepi.

Ya..tidak salah lagi...memang Ammar hero pujaan hati. Cuma rambutnya sahaja yang nampak berlainan. Tapi masih tetap nampak kemas seperti selalu.

Bell ingin menegur namun bimbang andai teguran tak disambut dan lebih memalukan andai Ammar tidak mengenali dirinya. Kerana Bell yang sekarang bukan Bell yang dulu. Bell yang dulu freehair dan agak sosial tapi masa yang berlalu telah mematangkan dirinya. Bell sekarang telah berhijab dan membataskan pergaulan sosialnya.

Bell baru sahaja ingin melangkah ke arah Ammar apabila tiba-tiba telinganya menangkap satu suara halus memanggil.

“Daddy! Here you are. I have been busy looking for you...” kata si pemilik suara halus itu, menegur Ammar yang duduk di sofa.


Hati Bell tiba-tiba jatuh, berderai dan dirasakan dunianya berputar.