Sunday, 14 December 2014

TIPS 1 - KENALI JENIS HAKMILIK


Tips hrini yg aku nak kongsi ialah kenali jenis hakmilik tanah anda..hrmm ...apa yg korang pikir psl hak milik...cer citer...biasa hakmilik ni ada gak org panggil geran tanah/individu umah..

Biasa kalau korang nak beli tanah/rumah dari orang/pemaju...ini lah perkara pertama yang korang kena tau...ada dua jenis geran..satu geran besar/induk dan satu lagi geran individu

Geran besar/induk ni selalunya masih atas nama pemaju dan belum lagi dipecahmilik...maksudnya mcm beli rumah flat/apartment/condo/direct dari pemaju tak kira lah atas tanah atau bertingkat, geran rumah masih lagi atas nama pemaju..

Tapi ada jugak yang beli dari orang lain tapi masih nama pemaju kan...tu maknanya samada:-
1. Geran individu dah keluar tapi penjual masih tak pegi tukar nama dari pemaju ke nama diorang; atau
2. Geran individu memang belum keluar lagi...biasanya kes macam ni korang beli dari pemaju...so ambik masa sikit lah nak keluar geran individu

Geran individu pulak ialah geran rumah/tanah yang sudah ada nama penjual. Macam ni senang sikit lah nak buat proses jual beli.

So kalau orang tanya korang,,,rumah ko tu dah keluar geran belum...boleh lah jawab...geran masih nama pemaju (kalau ikut kes kat atas lah)...ha...biasa rumah/tanah memang dah keluar geran cuma ianya nama pemaju/individu. 

No comments:

Post a comment