Monday, 19 January 2015

Dah beli rumah tapi lama betul nak dapat kunci ??

Bila berkecimpung dalam dunia hartanah, aku dapati ramai sebenarnya yang masih teraba-raba bila bab urusan pembelian rumah..ye lah setiap orang ada kepakaran masing-masing kan..tapi aku paling kesian bila tengok pembeli yang beli rumah dari agen hartanah..

Aku tak kata agen hartanah ni penipu tapi kadang-kadang agen hartanah ni pun bukan tau sangat pun pasal hartanah yang dia arrangekan...yang dia tau dapat jual dapatlah komisyennya..padahal rumah tu ntah-ntah kena minta consent SUK lah...takpun rumah tu kena transfer nama pembeli yang terdahulu dulu baru boleh transfer ke nama pembeli sekarang.

Menda-menda macam ni lah yang selalu buat pembeli pening kepala..diorg ingat mungkin dalam masa 4-6 bulan dia dah boleh dapat kunci rumah idaman tapi bila jadi menda-menda yang aku sebut kat atas ni tak mustahil semua ni akan berlarutan setahun dua jugak...huhuhu..
(ini cerita beli rumah dari tangan orang lain ye atau orang panggil rumah subsale)

 So tips aku nak bagi kat sini kalau korang berurusan dengan agen rumah:-
1. Tanya samada kena minta consent SUK atau consent dari pejabat tanah;
2. Minta copy S&P owner dengan pemaju/pembeli terdahulu
3. Minta details nama Developer dan contact number
4. Call pemaju untuk tahu sama ada rumah tu dah keluar geran atas nama penjual/belum/masih master title atau geran sudah keluar tapi penjual belum buat urusan pindahmilik atas namanya
5. Bila korang dah tahu status rumah tu macam mana baru proceed sign Agreement to Purchase sebagai tanda setuju untuk booking rumah tu. 

Bila korang dah tau status rumah tu macam mana baru korang boleh bajet berapa lama masa korang akan dapat kunci rumah..contoh kalau rumah yang perlukan consent SUK jejak jugaklah masa dalam setahun baru dapat transfer ke nama korang dan seterusnya dapat KUNCI RUMAH.

So takde lah korang asyik nak tanya status kat lawyer je kan...satu lagi korang dah beli rumah guna khidmat agen ni, kalau ada apa-apa masalah korang pun patut 'kacau' gak agen-agen ni...jangan bagi diorg lepas tangan je...duit komisyen dah dapat tapi bila tanya pasal rumah mesti dia cakap tanya lawyer kan..kasi agen ni stress sikit...hihihi.. 

No comments:

Post a comment