Tuesday, 20 January 2015

Nak beli rumah tapi duit deposit tak cukup?

Siapa yang tak mahu beli rumah kan...lebih-lebih lagi kalau dah berkeluarga namun dilema yang sering menghantui fikiran ialah mana nak cari duit deposit untuk bayar pada penjual?

Ye lah banyak jugak nak kena prepare duit...kalau harga rumah 65k kurang-kurang penjual mesti nak deposit 6500...kalau rumah harga 100k atau 200k...botak jugak kepala nak cari duit kan...kalau ikut kan tiada siapa yang kuatkuasakan kalau nak beli rumah mesti ada kurang-kurang 10% dari harga rumah. Itu semua hanya amalan biasa dalam urusan jual beli hartanah dan dah jadi ikutan sampai sekarang.


Image result for rumah teres
Sekadar hiasan - rumah idaman
Sumber : Google image

Sebenarnya masalah ini ada jalan penyelesaiannya. Yang penting korang kena ada 2 perkara di bawah:-
1. Akaun 2 EPF mesti dah cecah kurang2 10k (kalau nak beli rumah bawah 100k);
2. Penjual rumah/agen setuju agar korang bayar deposit selepas akaun 2 EPF dikeluarkan...tapi biasanya penjual/agen nak kan korang letak lah sikit duit sebagai tanda booking rumah. 500-1k pun dah cukup dan pastikan persetujuan ini ditulis supaya tak timbul ungkit-mengungkit dikemudian hari.

Pernah jugak aku jumpa penjual tak kisah anda tak bayar apa2 masa sign perjanjian jual beli...tapi anda harus ingat yang bank biasanya akan luluskan loan sebanyak 80-90% dari harga rumah...so nak tak nak korang kena jugak cari duit beza 10-15%..so masa ini lah duit EPF akaun 2 tu berguna.

Nanti aku citer lagi next entry okey...

No comments:

Post a comment