Friday, 31 July 2015

Jana income sampingan dari rumah-buat Maruku Homemade

Citer raya tak abis lagi..okey kali ni nak cerita pasal kudap-kudapan di pagi raya..yang aku maksudkan di sini ialah kuih-muih raya a.k.a cookies yang di isi dalam balang kuih dan dihidang atas meja tetamu tuh..

Antara cookies yang ada di atas meja selalunya macam tart nenas, semperit, almond london, biskut makmur, suji dan merangkumi juga kudap-kudapan macam kerepek pisang, kekacang, rempeyek dan macam-macam lagi lah.

Tapi anda tahu tak last few years satu kudapan yang terkenal di kalangan kaum India telah pun mendapat tempat di hati orang-orang kita untuk diletakkan di dalam balang kuih raya, apa lagi kan kalau bukan MARUKU.

Ha...tapi maruku ni special sikit sebab diolah untuk tidak menjadi terlalu pedas, rangup dan semestinya SEDAP. Nama glamer maruku ni ialah MARUKU MELETOP.. ha..ko hado?

Disebabkan teruja dengan keglameran maruku ini, last 4 years aku dengan gigihnya pegi belajar buat maruku ni kat sifu maruku yang tengah top masa tuh..hehehe...tujuan aku nak wat makan-makan untuk family je...

Tapi disebabkan en hubby ku kalau dah namanya dari line sale and marketing..atas inisiatifnya telah membawa sampling maruku ni ke satu GLC ternama di Lembah Klang...ha..agak-agak apa jadi dengan maruku aku ni...

Hasil marketing cik hubby, kitaorang di minta menghantar maruku ke kedai IKS milik GLC kurang 1 minggu lepas dia and team buat food testing...wah...aku pun rasa cam nak pengsan bila cik hubby bagitahu suruh standby buat maruku masa weekend..

Dipendekkan cerita dah masuk tahun ke 4 lah aku menghantar maruku ni ke IKS (2 tempat) GLC tersebut tiap-tiap bulan. Paling aku risau bila masuk bulan puasa...huhu...terpaksa pakai pekerja tambahan..

AlHamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi dan tak disangka-sangka kan...dapatlah buat top-up belanja seharian ditengah-tengah eknomi yang merudum kat Malaysia ni...tempahan dari GLC tu tak sikit pun berkurang...memang ada je dan katanya mereka akan membuka lagi 2 IKS satu di Terengganu dan satu lagi di Johor...wah...bestnya....




AlHamdulillah....kini aku dah menambah satu lagi produk kat GLC tersebut iaitu Popia Rangup..namun order untuk Maruku Rangup masih jauh mengatasi order Popia ni..



Kesimpulannya pada aku walaupun ditengah-tengah kegawatan ekonomi sekarang, produk makanan adalah produk yang sentiasa mendapat permintaan dari orang ramai tak kira lah sebagai makanan utama atau pun sampingan. 

Untuk itu, pada anda yang masih tercari-cari apakan caranya untuk menambah pendapatan maka aku akan cadangkan buatlah produk makanan. Pergilah cari sifu-sifu yang boleh ajar anda pelbagai jenis makanan. Kemudian pilihlah produk yang anda rasa mampu anda buat dan menyenangkan anda.

Atau kalau anda nak jadi agen untuk dua produk ini, bolehlah jenguk-jenguk fb Fanpage nanti kita sembang panjang ye.. 

Sebelum tu kaji dulu bagaimana channel yang akan anda guna untuk memasarkan produk anda- secara agen, consignment atau cash and carry..pendek kata Tepuk Dada Tanya Selera.

Yang penting adalah menggunakan modal di bawah RM2000 sebagaimana yang selalu disebut-sebut oleh Puan Ainon Mohd-founder ABS Group.

No comments:

Post a comment