Tuesday, 12 May 2015

Masalah bila bank tak update status anda!

Baru-baru ni aku dapat call dari sorang member blogger yang minta advise bagaimana nak settle kan hal dia berkenaan law. Sebab aku ada background legal maka advise aku sangat-sangat diperlukan di saat-saat ini. Terima kasih memberku...pada aku apa yang aku boleh share/tolong aku akan tolong sebab mana tau suatu hari nanti aku pula yang memerlukan pertolongan kan...

Okey kisahnya member aku ni dah buat payment tertunggak sepertimana yang diarahkan oleh Bank...bukan setakat dia bayar kat kaunter atau mesin cash deposit tapi dia siap jumpa officer yang incharge...

Lepas settle tu selama 2 bulan berturut-turut member aku tak pernah culas bayar. Tapi tiba-tiba dia dapat surat lawyer yang minta dia bayar tunggakan yang dia dah pun settlekan..dia mula panik dan call aku..

Dan member aku ikut apa yang aku suggestkan..al-Hamdulillah esok nya dia update aku yang dah settle cuma interest bank lah tinggi..bab interest ni aku no komen sebab bank kan ada je hidden chargesnya yang kita sendiri pun tak tau...

Yang penting dia boleh ignore je surat lawyer tu...fuh...lega aku dengar..

So kat sini aku nak minta semua kalau anda ada masalah berkenaan dengan pembayaran dengan pihak Bank paling penting pegi lah ke bank yang berkenaan dan bincang elok-elok sebelum hal jadi makin parah..lepas anda dah capai persetujuan make sure anda catat nama officer yang anda jumpa dan make sure officer tu note kan apa persetujuan yang anda capai.

Kemudian jika terjadi apa-apa masalah yang berbangkit selepas tu contohnya tetiba je datang surat lawyer tuntut anda bayar tunggakan atau apa-apa bayaran, jangan panik. Anda boleh terus tanya semula officer yang anda jumpa sebelum ini dan tanya dia samada dia update atau tak dalam sistem yang anda dah bayar tunggakan yang dimaksudkan.

Kadang-kadang pihak lawyer tidak tahu apa update terkini dari pihak Bank dan mereka hanya menjalankan tugas yang diberi sebelum ini. Seperti yang terjadi dalam kes member aku ni, rupanya officer Bank tu tak update dalam sistem jadi lawyer pun tak tahu kan...adoiiii....sian betul....



No comments:

Post a comment